Broer B.V. slaat eerste paal voor uitbreiding aan de Kleiakker

Op maandag 7 september om 10.00 uur is de eerste paal van de uitbreiding geslagen door Rene van der Thiel, (productiemanager locatie Andijk) en al meer dan 25 jaar werkzaam bij Broer BV.

Eerste paal

Broer BV is een bedrijf wat sinds 1949 gevestigd is aan de Kleingouw en Kleiakker in Andijk. Gespecialiseerd in 1e jaar plantuien. Jacob Broer is in 1949 de oprichter geweest en dit is later overgenomen door zijn zoon Frans Broer. Frans heeft het bedrijf verder uitgebreid en is zich gaan richten op de export in met name Scandinavië, Oost Europa en Rusland. In 2004 verkocht Frans het bedrijf aan de veredelingsbedrijven Bejo en De Groot en Slot. In 2009 hebben Siem Beers (algemeen directeur) en Henk Jonker (directeur productie) de taken overgenomen van Frans Broer en het bedrijf verder uitgebreid. Zo exporteert Broer nu naar meer dan 50 landen over de hele wereld. Ze staan bekend om de goede rassen en prima kwaliteit.

Broer is de exclusieve producent van het label ‘Quality inside’ en dit betreft de nieuwste genetica van Bejo en De Groot en Slot voor de professionele uienteler.

Ook heeft Broer een start gemaakt met de productie, verwerking en verkoop van biologische plantuien voor de professionele markt. Samen met de veredelaars is Broer erin geslaagd om nieuwe rassen te maken die biologisch geteeld kunnen worden en resistent zijn tegen ziekten en plagen. Broer zet dus met deze stap behoorlijk in op duurzaamheid.

Vanwege deze uitbreiding in teelt en verwerking voor onder andere de biologische teelt gaat Broer uitbreiden aan de Kleiakker. Daar zal een nieuwe duurzame loods worden gebouwd, waar de nieuwste technieken geïmplementeerd gaan worden. Zo zal ook hier op termijn een condensdroog installatie gaan draaien op basis van een warmtepomp. Een hypemoderne sorteer installatie wordt later geïnstalleerd, waarbij gebruik gemaakt gaat worden van optische lezers.

Met deze uitbreiding hoopt Broer Andijk samen met de vestiging in Creil (Noordoostpolder) de basis te leggen voor de verdere groei van het bedrijf. Bij Broer werken nu 17 vaste mensen waarvan het merendeel in Andijk. Ook werken er in het seizoen veel losse arbeidskrachten en ZZP’ers uit Andijk bij Broer. Naar alle waarschijnlijkheid is uitbreiding van het personeelsbestand in Andijk in de toekomst nodig.